Pikkulapsiarjen parisuhde ja miten sitä ehtii hoitaa?

grass-2563424_1920.jpg

Oli syksy 2015. Kuopukseni oli 6kk ja esikoiseni 1v4kk. Arki oli vaipan vaihtoa, imettämistä, taaperon perässä juoksemista ja valvomista. Touhua riitti aamusta iltaan, silmäpussit kasvoivat kasvamistaan. Omaa- tai parisuhdeaikaa ei ollut. Mutta ei mikään ollut mitenkään huonosti. Olin aina halunnut perheen, ja siinä minulla oli kaksi suloista lasta, omakotitalo, ihana mies ja kissat. Olin väsynyt, onnellinen kotiäiti. Ainoa asia, jota kaipasin lisää, oli läheisyyttä parisuhteeseen. Tunnetta, että olemme muutakin kuin isä ja äiti.

Olemme mieheni kanssa olleet yhdessä kohta 10 vuotta. Ennen lapsia ehdimme olla yhdessä 8 vuotta. Siinä ajassa ehtii tehdä toisen kanssa paljon juttuja ja muokkautua tiimiksi. Kun esikoinen syntyi, myös parisuhde muuttui. Kun kuopus syntyi, parisuhde muuttui vielä enemmän. Olimme väsyneitä ja päivämme täyttyivät arjen askareista. Iltarutiineihin kuului iltapusun lisäksi miehen petivaatteiden kantaminen sohvalle, jotta kaikki nukkuisivat paremmin.

Emme juurikaan hoitaneet suhdettamme. Emme käyneet treffeillä, ja arki oli ottanut otteeseensa niin, että ne aikaisemmat arjen läheisyyden osoitukset olivat unohtuneet. Tiedostimme molemmat, että aika on nyt lapsille ja ”tämä on nyt tätä”. Ei siitä puhuttu tai valitettu sen kummemmin. Se vain oli meidän arkea siinä hetkessä ja tiesimme, että parisuhteemme kestää sen kyllä. Mutta itse ajattelin niin, että täytyyhän pikkulapsiarjessakin ehtiä jollain konstilla hoitaa myös parisuhdetta. En halunnut antaa arjelle periksi ja olla saamatta läheisyyttä vain sen takia, että olimme väsyneitä. Mietin, että ehkä meidän pitää vain löytää uudenlaisia keinoja.

Silloin keksin meille joulukalenteriksi ”rakkauskalenterin”. Kokosin kalenterin itse A4 paperista, lapuista ja kynistä. Keksin tehtäviä. Tehtäviä, joissa meidän piti vuorotellen lapuille kirjoittaen mm. kehua toisiamme, kertoa miksi haluamme olla toistemme kanssa ja kertoa, miksi toinen on hyvä vanhempi. Eräs tehtävä oli saada toinen nauramaan, hauskuuttaa häntä jollan tapaa- vaikka vitsein. Kirjoitimme lappusia toisillemme ja hoidimme suhdettamme Whats App-viestein kun emme muuta arjen keskellä ehtineet. Luimme lappusia, kun pystyimme. Kummallakin oli omat kipot.

Kehitelmäni toimi! Lähennyimme, otimme rennommin ja kuin huomaamatta aloimme kosketella toisiamme enemmän myös arjessa. Aamupusut, työstäpaluupusut ja halailut tulivat takaisin arkeemme.

Kun aikaa ei ole isoille romanttisille teoille, voi valmis voileipä tai pyyteetön jalkahieronta olla rakkautta.

Olin niin mielissäni muutoksesta, että kerroin tekeleestäni muutamille ystävilleni. Eräs ystäväni on teologi, eroseminaarien vetäjä ja toimiva perhe- ohjaaja. Hänen kanssa kalenteri vietiin uudelle tasolle- nyt myynnissä olevaksi Rakkauskalenteriksi.

Toivon, että muutkin pikkulapsiarkea elävät vanhemmat saisivat kalenteristani omaan suhteeseensa lisää läheisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Toivon, että esimerkilläni innostaisin muitakin keksimään itse keinoja, joilla parisuhdetta voi hoitaa pikkulapsiarjessa. Kun aikaa ei ole isoille romanttisille teoille, voi valmis voileipä tai pyyteetön jalkahieronta olla rakkautta.

Anneli Komi

Love365

www.love365.fi

small tukeavanhemmille rakkauskalenteri arvonta.jpg
vieraskyna hyvalla asialla.png