Ota askel kohti toista

Photo by andrew welch on Unsplash.jpg

Neljän lapsen äitinä tiedän jotain ruuhkavuosista. Ainakin meillä oli lähes krooninen puute kaikesta: rahasta, ajasta ja voimavaroista. Ajankäytön suunnittelu tuntui mahdottomalta. Kuten Maaret Kallio erinomaisessa tekstissään viisasti toteaa, väsyneenä tekee helposti huonoja valintoja.

Käytin paljon ilmaisua ”En ehdi”, vaikka useimmiten kokemustani vastasi enemmän ”En jaksa”. Minua satutti puhe siitä, kuinka sille on aikaa, mitä pitää tärkeänä. Totuus tekee kipeää.

Tahdon rohkaista sinua: vaikka ei aina edes huvittaisi, ota edes pieniä hetkiä jakaaksesi sisäistä maailmaasi kumppanisi kanssa. Jos ajattelet, että tarvitaan kokonainen ilta, viikonloppu, vapaaviikko tai suorastaan ihme, että kohtaaminen mahdollistuu, kompastut jo aloituksessa. 

Mieti myös sitä, mistä sinä saat kokemuksen siitä, että nyt kohtasimme. Helposti kuvittelemme, että jossain toisessa paikassa, toiseen aikaan ja toisen kanssa, yhteys sujuisi ja tunteet olisivat auvoisempia. Näin ei ole. Liian moni parisuhde kantaa ylimitoitettujen odotusten taakkaa.

Pane merkille pienikin hyvä

Ruuhkavuosien keskellä pitää oppia panemaan merkille myös pieniä eriä. Pieni kohtaaminen voi antaa jo paljon.

Kokemus kiireestä ja monenlaisesta puutteesta on luonnollisesti uhka olemassaolollemme. Mitä suuremmat asiat, sitä vahvemmat tunteet. Väsynyt mieli alkaa helposti pitää kirjaa epäonnistumisista. Koko elämä saattaa alkaa näyttäytyä taistelutantereena. Ja kukapa muu siinä toisella puolella kuin oma kumppani!

Mieltä voi auttaa näkemään myös olemassa olevaa hyvää: se, mihin keskityt, lisääntyy. Pienet arkiset asiat eivät yleensä herätä suuria tunteita ja siksi ne saattavat jäädä huomioimatta.

Kumppani istui illalla vierelle. Hän tarttui lämpimästi olkapäähäni, kun huokailin laskujen kanssa. Hän valmisti ruoan. Luki lapsille iltasadun. Kerro huomiosi myös ääneen: Olipa mukavaa, kun… Pidin siitä, kun sinä…

Itselleni tämä oli vaikea läksy, sillä kukaan ei kiitellyt minua ja kyseessä on sentään yhteinen kotimme ja yhteiset asiat. Niinpä. Kokeilin silti ja yllätyin. En joutunut oikeasti luopumaan mistään ja sain paljon. Hyvän kierre oli käynnistetty. Jos tahdot syventää, lue lisää Rikasta minua! -kirjasta. 

Tärkein suhde?

Mikä arjessasi olisi toisin, jos pitäisit parisuhdetta ajatuksissasi ykkössijalla? Jos parisuhde olisikin se perheen tärkein suhde? Sinkkosen mukaan perheessä on ainoastaan yksi erityinen suhde: se on vanhempien välinen parisuhde, johon kuuluu myös seksi. – Vanhempien liitto on ensisijainen, lapset tulevat siihen siipeilemään, Sinkkonen luonnehtii. Lue koko artikkeli tästä

Kuinka tämä ajatus voisi näkyä arjen valinnoissa? Lapset kasvavat jopa yllättävänkin nopeasti. Usko mummoa. 

Sari Liljeström

Parisuhdekouluttaja ja -suunnittelija
Parisuhdekeskus Kataja

www.parisuhdekeskus.fi

auttamisen ammattilainen vakiokirjoittaja.png

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter