Baby bluesiin on tarjolla apua

Mietityttääkö sinua oma tai puolisosi jaksaminen? Tunnetko itsesi väsyneeksi, alavireiseksi tai uupuneeksi? Yllättivätkö vauvan yöheräilyt, itkuisuus tai sitovuus? Kun vauva ei nuku ja oma väsymyksesi ja alavireisyytesi vain jatkuu, Baby blues -työntekijä voi auttaa. 

Vauvan odotus ja syntymä ovat isoja muutoksia jokaisen perheen elämässä. Elämä vauvan kanssa on samaan aikaan täynnä iloa ja tosi rankkaa. Joskus vauvan itkuisuus ja valvotut yöt saavat voimat hiipumaan. Synnytyksen jälkeinen alakulo tai masennus kiristää pinnaa, saa kyyneleet valumaan ja tekee päivistä raskaita. Lähes jokainen äiti on vauvan syntymän jälkeen herkistynyt ja mielialat vaihtelevat, vuoron perään itkettää ja naurattaa. Vauvalle sekä vanhempien ja mahdollisten sisarusten hyvinvoinnille on tärkeää, että perhe saa tukea tilanteeseen. 

Elämä vauvan kanssa on samaan aikaan täynnä iloa ja tosi rankkaa. Joskus vauvan itkuisuus ja valvotut yöt saavat voimat hiipumaan.

Jokainen vanhempi tarvitsee neuvoja ja apua, kun kasvaa uuteen tehtäväänsä. Monesti toiset vanhemmat antavat parhaat neuvot, joskus apuun tarvitaan ammattilainen. Jo jutteleminen puhelimessa Baby blues -työntekijän kanssa saattaa auttaa katkaisemaan unettomuuden kierteen tai tuoda helpotusta vauvan itkuisuuteen. Voit myös tavata työntekijän joko kotonasi tai työntekijän luona. Baby blues -työ järjestää samassa tilanteessa olevien vauvaperheiden yhteisiä tapaamisia ja tekee yhteistyötä muun muassa neuvolan kanssa. 

Baby blues -toiminnassa keskeistä on varhaisen vuorovaikutuksen vahvistaminen vauvan ja vanhempien välillä, vanhempien jaksamisen ja parisuhteen tukeminen sekä stressittömän, toimivan arjen löytyminen. Tavoitteena on myös ilon löytyminen vauvasta, omien voimavarojen löytyminen ja ongelmien syvenemisen ennaltaehkäisy.

Baby blues -työntekijä voi olla avuksi sinulle ja perheellesi, jos:

  • sinulla on alavireisyyttä, jaksamattomuutta tai synnytyksen jälkeistä masennusta
  • olet yksinäinen  
  • vauvasi valvottaa  
  • tarvitset tukea rytmikkään ja toimivan arjen löytämisessä
  • kaipaat tukea odotukseen
  • sinulla on muuta stressiä.

Baby blues -toiminta on maksutonta, helposti tavoitettavaa ja vauvalähtöistä keskustelutukea kaikille vauvaperheille. Yhteyttä voit ottaa myös nimettömänä. Baby blues – tai senkaltaisia palveluita on seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Kotka, Lahti, Rovaniemi, Oulu ja Outokumpu.

Vauvan uneen, rytmiin, valvottuihin öihin tai unenpuutteeseen liittyvistä kysymyksistä voi Unichat olla avuksi. Avoimessa ryhmächatissa voit keskustella anonyymisti. Ryhmässä saat vertaistukea ja arjen selviytymisvinkkejä samaa kokeneilta ja paikalla on myös Baby blues työntekijät, joilla on vankka kokemus vauvaperheiden unineuvonasta. Lue lisää täältä.

Yhdistystemme palvelut ovat sinua ja vauvaasi varten! Tukea on tarjolla.

Taru-Tuulia Marsalo

Vaativan vauvatyön asiantuntija, pienen pojan äiti ja KM

Ensi- ja turvakotien liitto ry

auttamisen ammattilainen vakiokirjoittaja.png
Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter