Tissiä taaperolle

Elämä taaperoksi kasvaneen pikkuihmisen kanssa on täynnä touhua ja tilanteita. Taaperoisen tunnetilat heilahtavat kikatuksesta kiukkuitkuun ja tahtotilasta väsähdykseen lukemattomia kertoja päivässä. Vanhemmalta vaaditaan rutkasti pitkää pinnaa, eivätkä hyvin nukutut yöunetkaan olisi pahitteeksi.

Entä jos olisi olemassa keino, joka tyynnyttäisi uhmaikäisen ja rentouttaisi samalla äidinkin? Taaperoimetys voi olla apuna monessa arjen tilanteessa. Se nukuttaa väsyneen iltakukkujan, taltuttaa janon ja pikkunälän, lataa pienen touhuajan akut ja tarjoaa maailmanvalloittajalle turvaa uusissa tilanteissa.

Yhä useammassa perheessä imetys jatkuu ensimmäisen vuoden jälkeen. Äidinmaito edistää monipuolisesti lapsen ja äidin terveyttä niin kauan kuin imetystä jatketaan. Äidinmaito on superfoodia myös vauvaiän jälkeen. Monissa perheissä syyt jatkaa imetystä liittyvät kuitenkin siihen, että imetys tuo helpotusta hektiseen taaperoarkeen.

Taaperoimetys ei ole yhtä sitovaa kuin vauva-aikana, vaan se joustaa äidin toiveiden mukaan. Taaperoaikaan voi kuulua vaiheita, jolloin lapsi haluaisi tehdä lukemattomia pikavisiittejä rinnalle pitkin päivää. Toisaalta imetys voi jatkua, vaikka imetyskertoja tulisi vuorokauteen vain se yksi tärkeä, oli se sitten nukutustissi, päiväkodista kotiutumistissi tai varhaisaamun unienpidennystissi.

Usein kuulee, että jos lasta ei ajoissa vieroita rinnasta, äiti saa varautua imettämään armeijaikäistä. Tai että imetetyt taaperot ovat arkoja tissiriippoja. Näiden pelkojen tueksi ei ole tieteellistä näyttöä. Päinvastoin imetetyt taaperot saavat runsaasti mahdollisuuksia tankata rinnalla perusturvallisuutta, mikä tukee lapsen itsenäisyyttä ja luottavaisuutta. Imetys on tutkimusten mukaan myös yhteydessä parempiin sosiaalisiin taitoihin ja tukee puheen kehitystä.

Imetetyt lapset sairastavat vähemmän ja lievemmin. Infektiosuojasta on hyötyä etenkin kun lapsi aloittaa kodin ulkopuolisessa hoidossa. Kaikki hyötyvät: taapero uusine kavereineen, vanhemmat, päivähoitopaikka ja vanhempien työnantajat, joiden kontolle jäävät sairaan lapsen kotihoidon kustannukset ja käytännön haasteet. Imetystä ei siis tarvitse, eikä ehkä kannatakaan lopettaa sen takia, että äiti palaa töihin.

Milloin on sitten oikea aika lopettaa imetys? Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee imetystä ainakin kahden vuoden ikään asti. Lapsen biologinen vieroittautumisikä vaihtelee 2-7 vuoden välillä. Kuten suuresta ikähaitarista voi päätellä, lapset ovat yksilöitä tässäkin suhteessa. Samoin äidit. Imetyksen sopivasta kestosta päättävät ainoastaan äiti ja lapsi. Hyvä sääntö on, että niin kauan kuin imetys on enemmän voimavara kuin rasite, sitä voi jatkaa. Siinä vaiheessa kun se alkaa tuntua riesalta, voi luopuminen olla jo ajankohtaista.

Niina Mäkinen

Imetyksen tuki ry:n koordinaattori ja kätilö

Imetyksen tuen nettisivuilta www.imetys.fi löytyy runsaasti ajantasaista imetystietoa ja tukea imetyksen kaikkiin vaiheisiin. Lue lisää taaperoimetyksestä täältä (pdf-tiedosto) 
 

Tämä kirjoitus on blogin vieraskynäkirjoitus. Kynään tarttuu perheiden eri alojen auttamisen ammattialaisia. Joskus kirjoittajana on lääkäri, joskus psykologi ja joskus joku ihan tavallinen isovanhempi tai äiti. Joskus joku tarina vaan halutaan kertoa.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter