Teresa Välimäen vinkit ruuhkavuosien ruokarumbaan

Olen elänyt ruuhkavuosia jo jonkin aikaa. Lapseni ovat jo vahvasti teini-iässä, 15- ja 17-vuotiaat. Ruokatarpeet ovat muuttuneet, vaihdelleet ja taas muuttuneet ja vaihdelleet moneen kertaan matkan varrella. Molemmat lapseni ovat olleet paitsi eläväisiä ja liikkuvaisia nuoria, he ovat myös urheilleet korkealla kansallisella tasolla omissa lajeissaan. Urheilu on asettanut meidän perheen ruokahuollolle omat ominaisvaatimuksensa. Miten takaan sen, että nuoreni syövät riittävästi, jotta jaksavat urheilla ja samalla kasvavat ja kehittyvät normaaliin tahtiin?

Kuten montaa muutakin tekemistä perheiden elämässä, myös ruokahuoltoa ylipäänsä ohjaa kiire ja joskus nopeastikin vaihtuvat tilanteet. Ruoka, ruokailu ja hyvä ravitsemus ovat kuitenkin sellainen kokonaisuus jota ei voi sivuuttaa. Jos joskus myöhästyy koulusta tai treenit jäävät väliin, se ei haittaa. Mutta ruokailua ei voi niin vain sivuuttaa tai jättää väliin.

Vaikka teen työkseni ruokaa ja annan myös ravintovalmennusta, painin ihan samanlaisten riittämättömyyden tunteiden kanssa kotiruoan suhteen kun moni muu. En keksi mitään ruokaa, en jaksaisi käydä kaupassa, ai niin ne välipalat ja niin edelleen. Lisäksi haluan, että meillä ruoka on hyvää, ravitsevaa, monipuolista ja valmistuu nopeasti.

No, miten tämä sitten ratkaistaan? Avainsanat ovat suunnittelu ja ennakointi. 

 • Suunnittele viikon ruokalista ja tee samalla ostoslista.
  • Itse hyödynnän Prisman nettipalvelua, jossa kerään haluamani tuotteet virtuaaliostoskoriin ja teen tilauksen. Kaupassa joku kerää ostokseni valmiiksi ja minun ei tarvitse kuin ajaa paikalle, maksaa ostokset ja nostaa valmiiksi pakatut ostoskassit autoon. Kätevää, nopeaa, ihanaa. Ja säästöä syntyy, kun en tee heräteostoksia.
    
  • Suunnittelen ruokalistan niin, että parina päivänä viikossa syödään samaa ruokaa. Käytännössä siis teen lauantaina tai sunnuntaina muun ruoanlaiton ohessa ison laatikko- tai keittoruoan, jotka ratkaisevat seuraavan viikon päivällisistä jo neljä.
 • Mieti listaa tehdessäsi treenit ja muut menot. Varaa jääkaappiin hyviä, nopeita ja käteviä välipaloja tai raaka-aineita, joista sellaiset syntyvät nopeasti.

  • Hyviä välipaloja ovat mm. hedelmät, karjalanpiirakat, voileivät, paistetut ja/tai keitetyt kananmunat. Myös erilaiset smoothiet ja terveelliset pirtelöt toimivat hyvin. Niiden valmistaminen kannattaa opettaa nuorelle ja juomaa voi tehdä kerralla jääkaappiin odottamaan kannullisen tai kaksi.
 • Muista aamupala!
  • Ennakoi aamupala jo illalla. Jos tiedät, että aamut ovat kiireisiä, valmista aamupala jo illalla jääkaappiin odottamaan. Esimerkiksi tuorepuuro toimii tässä loistavasti!
 • Ota lapset ja koko perhe mukaan ruokahuoltoon niin pian kuin mahdollista. Jaettu askare on helpompi askare.
   
 • Ole esimerkki. Jos et itse syö aamupalaa, erilaisia vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, maista kaikkia ruokia ja niin edelleen, ei sitä tee lapsesikaan.
   
 • Pidä tarjolla ja esillä hedelmiä, pähkinöitä ja muuta terveellistä välipalaa. Kun ne ovat näkösällä, menekki on taattu. 
   
 • Viimeinen, mutta tärkein neuvo: Anna itsellesi armoa. Eineksetkin on joskus ihan jees, tai pizzapäivä ;).

Teresa Välimäki

Helsinki Food Company

Tämä kirjoitus on blogin vieraskynäkirjoitus. Kynään tarttuu perheiden eri alojen auttamisen ammattialaisia. Joskus kirjoittajana on lääkäri, joskus psykologi ja joskus joku ihan tavallinen isovanhempi tai äiti. Joskus myös ammattikokki. Joskus joku tarina vaan halutaan kertoa.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter