Koskaan ei ole liian aikaista

Kuva: HelsinkiMissio

Kuva: HelsinkiMissio

Vanhemmuus kysyy turnauskestävyyttä. Sen tietää jokainen isäksi tai äidiksi tullut. Vanhemmuuden kauheus ja kauneus on siinä, että oma lapsi saa esiin tunteiden ääripäät. Sen lisäksi äitinä ja isänä oleminen on kovaa työtä, josta yksin ei ole tarkoituskaan selvitä. Tänä päivänä perheiden verkostot ovat usein ohuita. Ei ole mummoja ja kummeja, jotka jakaisivat vanhemmuuden iloja ja suruja. Silloin pitää osata rakentaa itse perheen ympärille turvaverkko.

HelsinkiMissio tarjoaa helsinkiläisille, espoolaisille ja vantaalaisille lapsiperheille tukea äiti- ja isämentoreiden muodossa. Mentori on arjen rinnalla kulkija, joka tapaa perhettä kahdesti kuukaudessa. Mentori voi toimia keskustelu- tai ulkoiluseurana. Hän voi myös auttaa arkiaskareiden sujumisessa sekä vanhemmuuden ja lasten kasvatuskysymysten pohdinnoissa. Joskus merkityksellistä on se, että vanhempi saa jakaa toisen aikuisen kanssa iloa lapsen kasvusta ja kehityksestä. Mentori toimii tavallisen ihmisen taidoin eikä kyseessä ole ammattiapu, lastenhoito- tai siivouspalvelu.

Äiti- ja isämentorit ovat koulutettuja, luotettavia vapaaehtoisia, jotka sitoutuvat kulkemaan perheen rinnalla lähtökohtaisesti vuoden ajan. Hän on luotettava, tasapainoinen ja myötätuntoinen aikuinen, joka haluaa tukea sinua ja perhettäsi.

Mentoreiden joukko on kovin monimuotoinen. Toiminnassamme on mukana hoitovapaalla olevia pienten lasten vanhempia, omat lapsensa isoiksi kasvattaneita keski-ikäisiä ja reippaita eläkkeellä olevia senioreita. Kouluttamalla eri elämäntilanteissa olevia vapaaehtoisia voimme varmistaa, että kukin tukea hakeva perhe saa omiin toiveisiinsa sopivan mentorin.

Mentoritoiminnassa mukana olleet ovat hyötyneet toiminnasta paljon. Eräs äiti kuvaa, että hänen perheensä tukiverkosto on kasvanut ja elämään on löytynyt ihminen, johon voi luottaa. Hän on saanut käydä mentorin kanssa antoisia keskusteluita ja päässyt tapaamisten ajaksi irti arjesta. Toinen mukana ollut vanhempi kertoo, että mentori on ymmärtänyt häntä ja hänen pulmiaan ilman, että on tyrkyttänyt neuvoja. Myös perheen lapset ovat iloinneet mentorin tapaamisista. Kolmas vanhempi, joka pyysi mentorin itselleen toisen lapsen raskausaikana, kertoo nauttineensa vauvavuodesta enemmän kuin esikoisen kanssa, koska rinnalla kulki äitimentori.

Pyydä rohkeasti äiti- tai isämentoria tueksesi! Sen kummempaa syytä ei mentorin pyytämiselle tarvitse olla, kuin toive toisen aikuisen läsnäolosta. Liian aikaisin et voi tulla toimintaan mukaan. Täytä nettilomakkemme, niin otamme sinuun yhteyttä tai voit soittaa suoraan oman kuntasi äiti- ja isämentoritoiminnan koordinaattorille.

HelsinkiMission äiti- ja isämentoritoiminta

vieraskyna hyvalla asialla.png