Arki adhd-oireisen lapsen kanssa

jared-sluyter-342881.jpg

Arki adhd-oireisen lapsen kanssa on tavallista arkea, se on vaativaa, vaikeampien ja parempien kausien vaihtelua. Arkea määrittää rutiinit, joita erityislapsiperheissä on hyväksi havaittu pitää tiukasti yllä. Rutiinit rytmittävät arkea ja pitävät sitä kasassa, mutta samalla rasittavat ja väsyttävät. Jaksaminen on koetuksella erityisesti silloin, kun perhe ei saa riittävästi tukea ja lapselle kuuluvista palveluista ja hoidosta täytyy taistella.

Selviytymisvinkkejä on erilaisia, tässä muutamia:

1. Vertaistuen voimalla!

Joku toinen on kokenut saman kuin sinä, kokeile vertaistukiryhmää tai liity Facebookin ryhmiin. Toinen prosessissa pidemmällä oleva voi osoittaa vältettävät karikot ja jakaa vinkit, jotka heillä toimii. Jaettu huoli on pienempi, jaettu ilo suurempi!

2. Keskity positiiviseen

Mihin keskityt, lisääntyy. Kiinnitä huomio arjen hyviin hetkiin, kehu ja huomaa lapsessasi positiiviset asiat. Sanoita ne lapselle! Vaikka asiat ei aina onnistu, kehu ja kiitä yrittämisestä. Lapsi voi paremmin, kun hän saa positiivista palautetta ja positiivinen puhe kohentaa koko perheen ilmapiiriä.

Huomaa myös omat hyvät hetket vanhempana. Palkitse itseäsi, kun onnistut. Ole armollinen, kun asiat eivät mene nappiin – täydellistä vanhempaa ei ole olemassa.

3. Muista oma aika

Arki on täyttä ja ajoittain hyvin rankkaa. Muista järjestää jokaisen päivään edes yksi oma hetki, jolloin teet jotain itsellesi tärkeää ja mieluista. Jos arkea jakaa toinen vanhempi, pitäkää huolta tasapuolisesta työnjaosta ja siitä, että kummatkin saavat omaa aikaa. Tarvittaessa ”oman ajan” hetket voi merkitä yhteiseen kalenteriin.

4. Uskalla pyytää apua

Kartoita oma tukiverkko, sukulaiset, ystävät, naapurit ja sen lisäksi kunnan/kaupunkien tarjoama tuki lapsiperheille. Uskalla pyytää ja kertoa silloin, kun olet jaksamisen äärirajoilla. 

5. Ilo

Adhd-oireinen lapsi on lapsi siinä missä muutkin. Löytäkää arkeen iloa, kivoja yhdessä tekemisen hetkiä. Ole läsnä, kuuntele lasta ja ota syliin, erityisesti silloin, kun lapsi on ollut hankala tai keskellä voimakasta tunnereaktiota.

Lue myös "Vilkas vai adhd-oireinen lapsi?"

Lue lisää adhd:sta: www.adhd-liitto.fi

Mirjami Koivunen
ADHD-liiton vastaava järjestösuunnittelija  

auttamisen ammattilainen vakiokirjoittaja.png

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter